Zgodovina zapestnic

Zapestnica je vrsta od nakita , ki jo nosimo okoli zapestja. Zapestnice se lahko uporabljajo za različne namene, na primer za nošenje kot okras. Ko jih nosite kot okras, imajo lahko zapestnice podporno funkcijo za držanje drugih okrasnih predmetov, kot so čari . Medicinski in identifikacijski podatki so označeni na nekaterih zapestnicah, kot so zapestnice proti alergijam , bolnišnične identifikacijske tablice in zapestnice za novorojenčke. Zapestnice se lahko nosijo za označevanje določenega pojava, kot je ozaveščenost o raku dojk , ali za verske/kulturne namene.

Če je zapestnica ena sama, neprožna zanka, se pogosto imenuje zapestnica . Ko se nosijo okrog gležnja se imenuje gleženjsko zapestnico. Za okrasitev škornjev se uporablja zapestnica za škornje . Zapestnice so lahko izdelane iz kovine , usnja , blaga , plastike , kroglic ali drugih materialov, zapestnice za nakit pa včasih vsebujejo dragulje , kamenje , les , školjke , kristale, kovinske ali plastične obroče, bisere in številne druge materiale.

Zgodovina egiptovskih zapestnic je stara 5000 let pred našim štetjem . Začenši z materiali, kot so kosti, kamni in les, ki služijo verskim in duhovnim interesom. Po mnenju National Geographic Socieja je zapestnica skarabeja eden najbolj priznanih simbolov starega Egipta. Skarabej je predstavljal ponovno rojstvo in regeneracijo. Izrezljane skarabeje so nosili kot nakit in jih zavijali v platnene povoje mumij. Mit pripoveduje o bogu skarabeju Khepriju , ki potiska sonce po nebu.

Leta 2008 so ruski arheologi z Inštituta za arheologijo in etnologijo v Novosibirsku , ki so delali na lokaciji Denisove jame v Altajskih gorah v Sibiriji , odkrili majhen kostni del petega prsta mladoletnega hominina , ki so ga poimenovali “ženska X” ( ki se nanaša na materino poreklo mitohondrijske DNK), ali Denisova hominin. Artefakti, vključno z zapestnico, izkopani v jami na isti ravni, so bili ogljik datirani na okoli 40.000 BP .

V Bolgariji obstaja tradicija, imenovana martenica , ki včasih vključuje zavezovanje rdeče-bele vrvice okoli zapestja, da bi ugodili Babi Marti, da bi prej prišla pomlad.

V Grčiji se podobna tradicija, pletenje zapestnice iz rdeče-bele vrvice na prvi dan marca in nošenje do konca poletja, imenuje “Martis” in velja, da pomaga zaščititi kožo uporabnika pred močnim grškim soncem. .

V nekaterih delih Indije število in vrsta zapestnic, ki jih nosi ženska, označujeta njen zakonski status

V Sikhizem , železna zapestnica je ena izmed obveznih člankov, znanih kot petih Ks .

V Latinski Ameriki se zapestnice Azabache nosijo za zaščito pred Mal de ojo ali zlim očesom . Verjame se, da je zlo oko posledica pretiranega občudovanja ali zavistnih pogledov drugih. Če novorojenčki nosijo azabache (zlato zapestnico ali ogrlico s črnim ali rdečim koralnim šarmom v obliki pesti), naj bi jih zaščitili pred zlim očesom.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja